Ce trebuie să știți când cumpărați un apartament
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI CÂND VREȚI SĂ CUMPĂRAȚI UN APARTAMENT
Vine o perioadă în viața fiecărui om când simte nevoia să aibă propria locuință. Vine o vreme când în fiecare persoană se trezește acel simț al proprietății și dorința de a avea propriul cămin. Este un fapt dovedit dar poate fi și un banc despre căsnicie. Lăsând gluma la o parte, putem spune că orice om a vandut sau cumparat cel putin o proprietate in viata lui. Unii au plătit mai mult decât și-ar fi dorit, alții au prins o superofertă. Dar despre cum achiziționăm un apartament fără a avea surprize neplăcute putem vorbi în ghidul urmator.
1. Primul sfat pe care ți-l recomand în calitate de consultant imobiliar este acela de a cumpara un apartament într-o zonă care să-ți permită ca în timp util să poți să-l vinzi cât mai repede. Sigur, atunci când îți cumperi apartamentul, te gândești că îl cumperi pentru tine, îl mobilezi cum vrei, îl modifici cum vrei și locuiești în el până la sfârșitul vieții. Experiența ne-a învățat însă că viața este plină de evenimente. Pot fi plăcute, și-atunci vei dori să vinzi ca să te muți la o casă mare și frumoasă sau poți avea necazuri și-atunci vei dori să vinzi ca să scapi de probleme. Așadar când cumperi gandește-te că e posibil să trebuiască să vinzi repede.
2. Nu cumpăra un apartament doar pentru a scăpa de chirie. Știu că multi nu sunt de acord cu mine dar viața în zilele noastre se poate schimba de la o zi la alta. O detașare de la job, o oportunitate de transfer pe bani mai multi sau pur și simplu un gând de emigrare te va ține în loc daca ai cumpărat deja apartamentul. Sigur, poți să-l dai la randul tău în chirie dar gândește-te că locuințele nu se închiriază pe termen foarte lung. Va trebui să ai pe cineva care să se ocupe și de această activitate. Plus ca piața imobiliara se schimbă de la un an la altul.
3. Românii calculează mai nou în zeci de mii de euro. Am auzit deseori sintagma, în apartamentul ăsta trebuie sa mai bag minim zece mii de euro. Cu vorba asta nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu: Poți investi într-un apartament 5.000 de euro dar și 20.000 de euro. Reparațiile nu costa atât de mult cât crede o persoana neavizată. Nu toți care cumpară sunt meșteri sau lucratori la bricolaj.
4. Persoana care vinde nu mai are niciun interes să investească în apartamentul respectiv. De aceea vei vedea apartamente urâte, estetic. Decăzute. În cazul acesta, un zugrav poate face minuni. În schimb, la cumparare verificați structura, tavanul, rețeaua electrică, gaz sau apă. Chiar și un agent imobiliar onest iți poate spune ce trebuie refăcut sau nu.
5. Cumperi un apartament. Asta înseamnă că va trebui să accepți faptul că vei coabita cu mai mulți oameni în același bloc. Fel de fel de oameni. Asta nu se poate schimba. Poți în schimb să alegi un bloc cu parcări cât mai multe, un loc de joacă pentru copii, școală în apropiere (nu vrei să faci pe șoferul toată viața), market, farmacie, stație de autobuz sau de taxi. Nu le poți avea pe toate dar de ce să nu încerci să ai cât mai multe?
Acum că am discutat despre achiziții de apartamente, hai să vorbim despre vreme. Da, vremea trebuie luată în considerare. Expunerea la soare pe durata zilei poate face diferența între un cuptor și un apartament răcoros și plăcut.
Și dacă încă ai dubii nu ezita să apelezi la un agent imobiliar.
Ionuț Mărian
Consultant Imobiliar – Prestimob Tg Mureș